Edge 540

Apraksts par savu sacīkšu, izklaides RC tehniku. Un viss, kas piederas pie lietas.
ihomka
Iesācējs
Edge 540

Post by ihomka » 10 May 2014, 11:10

Mana pirmā, paštaisītā Deprona lidmašīna.

Protams, ka pats neko neizdomāju… Sākumā svārstījos ko būvēt, Egde vai Extra, izvēle krita uz Edge, jo tai atradu praktiski perfektu izgatavošanas pamācību: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=767157
Nezinu kāpēc, bet man likās (un vēl joprojām tā ir), ka piedāvātie ~1.2m spārnu vēziens ir par mazu, jo gribēju būvēt 1.4m. Risinājums bija pavisam vienkāršs: Izprintēju visus PDF 110% izmērā, kas deva 10% palielinājumu visam. 10% izvēlējos tāpēc, ka vienkārši rēķināt, kā arī nedaudz baidīja spārnu izturība pie lielāka platuma, tāpēc izrēķināju, ka karbona caurulīte ko plānoju izmantot stiprībai ir 1m, un tās galus ļoti labi varēs nostiprināt priekšpēdājā spārnu šķērsgriezumā, ceru ka saprotat ko domāju.
Par ko vēl domāju sākot: Piedāvātais projekts bija uz EPP 10mm, bet es gribēju izmantot depronu, nolēmu lielu daļu detaļu aizvietot ar 2 kārtās salīmētu 6mm, jo tāds nu mums Rīgā ir pieejams(biezāku nebiju redzējis). Pēc projekta beigām vēl ne esmu īsti pārliecināts, vai bija prāta darbs visu to līmēt kopā, vai tomēr vajadzēja meklēt ko citu… Bet tas lai nu paliek nākošajiem modeļiem. Iztērētās ~3 tūbiņas UHUPOR vien ir labs arguments tā vairāk nedarīt :). Par lielu izbrīnu sev, saskāros arī ar to, ka UHUPOR sakausē depronu. Izskatās, ka noklājot lielas virsmas un līdz galam to nenožāvējot, rodas vide, kas kausē depronu, tas arī radīja dažas vizuālas un protams arī būvēšanas problēmas, kuras iespējams novērsīšu vēlāk. Pirmo reizi to konstatējot biju vieglā šokā, bet viss nāk ar laiku.
Tā kā spārniem biju paredzējis likt tikai vienu deprona kārtu katrā pusē, nācās tos diezgan ievērojami pārprojektēt. Kā arī gribēju tos noņemamus. Problēma kaut kur aizvest tāda izmēra modeli ir diezgan liela, pat ar noņemtiem spārniem. Par saliktu nemaz nerunāsim.
Nu un vēl daudz citu tehnisku risinājumu nācās izdomāt, šādu vai tādu iemeslu dēļ.
Izmantotā mehānika/elektronika:
Turnigy TG9e 9g / 1.5kg / 0.10sec Eco Micro Servo
Turnigy D3536/8 1000KV Brushless Outrunner Motor
H-KING 50A Fixed Wing Brushless Speed Controller
Turnigy nano-tech 2200mah 3S 35~70C Lipo Pack
OrangeRX RX3S 3-Axis Flight Stabilizer w/DSM2 Compatible 6CH 2.4Ghz Receiver

Šobrīd vēl tiek meklēts optimālākais propelleris, jo izskatās, ka 11x5 būs nedaudz par vāju, bet laiks rādīs.

Bildes pagaidām no DropBox: https://www.dropbox.com/sh/be2t53pilaee ... YXTNDV8EUa

Vakar modelis tika nosvērts, un sanāca precīzi 1,1kg. Manuprāt tas arī izskaidro kāpēc 11x5 būs par mazu. Domāju nākošo testēšu 12x6.

Vēl ir arī doma pārtaisīt un publicēt oriģinālo aprakstu uz manu versiju no Deprona. Iespējams kādam noder. Ja tiešām ir interese, jautājiet.

ihomka
Iesācējs

Re: Edge 540

Post by ihomka » 10 May 2014, 11:13

Ja kāds neredz Dropbox bildes, sakiet. Mēģināšu iepostēt šeit.

Būšu priecīgs, ja kāds palīdzēs ar padomu par propelleri...

Stāstīt jau te vēl ir daudz ko, tāpēc jautājiet. Labprāt atbildēšu.

Ingus.

The Gardener
Tas, kuru nedrīkst nolamāt

Post by The Gardener » 10 May 2014, 11:19

Superlabi!

BET!
Tev ir pieredze pilotēšanā?

ihomka
Iesācējs

Post by ihomka » 10 May 2014, 11:23

+- gadu nolidoju ar Pilotage Cesnas trenneri, un tik pat ar Dukalsky breeze ES.

Šis ir nākošais solis. :)

Ingus.

UldisK
Profesors

Post by UldisK » 10 May 2014, 11:58

Malacis. Prieks skatīties uz kvalitatīvu darbu. Tas ir piemērs visiem . Domāju ka lidos tikpat labi kā izskatās , iemaņas Tev ir , tā tikai turpināt .

Solaris
Iesācējs

Post by Solaris » 10 May 2014, 11:58

Modelis ir simpātisks. :o Kāds ir karbona caurules diametrs? Karbona caurule nelieksies vai nesalūzīs kaut kur pa vidu korpusam? Katrs spārns ar divām skrūvēm pieskrūvēts pie korpusa. Priekšējā stiprinājuma plāksne diezgan liela, bet aizmugurējā nebūs par mazu? Kā šasija stiprinās pie korpusa? Propeleris 12x6 nebūs par mazu dzinējam ar D3536/8 1000KV ? Tas ir pamatīgs dzinējs. Kā nostiprināts dzinējs? Kāpēc baidies pats celt gaisā, ja esi jau divus gadus lidojis? 8)

ihomka
Iesācējs

Post by ihomka » 10 May 2014, 12:46

Caurulīte 6mm, pēc "sajūtām" tā liekas nesalaužama, bet ja kādam ir bēdīga pieredze, labprāt dzirdētu. Tīri teorētiski nekas neliedz ielikt resnāku, tikai: katrā spārnu ribā ielīmēju stiklašķiedras blīvīti stiprībai... Tad jau labāk vēl vienu papildus ielikt, piemēram stieni, tuvāk aizmugurei.
Plāksnītes spārnu stiprinājumam ir tikai "skatam" un lai neizļurkājas, jo manuprāt spēki "uz noraušanu" tur nekādi nestrādā. Un ja jau oriģinālajā buildā viss funkcionē ar pielīmētiem, mans stiprinājums sevišķi vājāks nav :) Stiprināju ar 2 skrūvēm tieši stiprībai, jo viss turās pie gala ribas, un neko seviški stipra jau viņa nav.
Šasija pieskrūvēta ar 2 skrūvēm pie ~8mm finiera, kas ielīmēts korpusā. Vājā vieta varētu būt tieši līmējums, ja neturēs - domāsim :)
Pēc specifikācijas motoram 12x6 nemaz nav paredzēts, lielākais ir 11x5 - kādu arī nopirku, bet testēju hover'u un likās kā netur lidmašīnu. Ārā gan bija baigais vējš, un līdz ar to test rezultāti neuzticami.
Lidojis neesu tāpēc, ka pie mājas nav kur nosēdināt :) Ja saņemšos un aizbraukšu svētdien uz Spilvi, varbūt tad... Bet milzīgu vēju taču sola!

The Gardener

Post by The Gardener » 10 May 2014, 12:56

Nezinu vai tev vajag to orandžo brīnumu, nenoregulēts tāds brīnums var sačakarēt prātu vairāk nekā dot kādu ieguvumu

ihomka
Iesācējs

Post by ihomka » 10 May 2014, 13:06

:) Tas ir Rx ar Stabilizātoru, nevis pliks stabilizators. Ja nepatiks, izslēgšu. Cena bija ļoti līdzīga ar un bez, tāpēc nolēmu izmēģināt. Ja galīgi nepatiks, pārlikšu kādu no citiem esošajiem uztvērējiem.
Visos video jau cilvēki fano, tāpēc arī gribēju pamēģināt. Tos vieglos modeļus vējš jau rausta uz nebēdu. Bija cerība, ka varēšu normāli palidot arī stiprākā.

The Gardener

Post by The Gardener » 10 May 2014, 13:16

ihomka wrote: Tos vieglos modeļus vējš jau rausta uz nebēdu. Bija cerība, ka varēšu normāli palidot arī stiprākā.
To panāk ar blīvi starp modeli un pulti :)
Katrā ziņā lai lido, izskatās labi, 6mm srienis gan prieks 1kg modeļa ir pamaz, 10-12 būtu tas ko liktu es nev I formas lonžerons pa visu spārnu bez trubas.

archii
Meistars

Post by archii » 10 May 2014, 13:22

ihomka wrote::) Tas ir Rx ar Stabilizātoru, nevis pliks stabilizators. Ja nepatiks, izslēgšu. Cena bija ļoti līdzīga ar un bez, tāpēc nolēmu izmēģināt. Ja galīgi nepatiks, pārlikšu kādu no citiem esošajiem uztvērējiem.
Visos video jau cilvēki fano, tāpēc arī gribēju pamēģināt. Tos vieglos modeļus vējš jau rausta uz nebēdu. Bija cerība, ka varēšu normāli palidot arī stiprākā.
Smuks modelis.
Manuprāt kilogramīgam modelim stabilizāciju nevajag.
Stingrību caurulei vari panākt uzbūvējot "truba trubā"- esošajā caurulē ieštepselē vēl vienu. Stingrība būs krietni niknāka. Cita lieta ir kā tie 6mm spiež uz depronu, bet tu esi ielīmējis pastiprinājumus saskares punktos, cik saprotu.
Sāku no jauna. Salaspilī.

Solaris
Iesācējs

Post by Solaris » 10 May 2014, 13:23

Man tāda 6mm karbona caurulīte liekas diezgan lokana. Tikko pamēģināju palocīt. Ar putuplastiem ir tā, ka pārejas vietās starp spārniem un korpusu prasās kāds finiera gabals, lai spriegums uz putuplasta materiālu tiktu novirzīts uz lielāku virsmu. Tas ir tā pat kā ar irdenu sniegu un slēpēm. Jo irdenāks sniegs, jo platāks slēpes. 8 mm finieris šasijai ir pamatīgs ieguldījums, bet te lielāka nozīme ir finiera gabala virsmas lielumam, kas pielīmēta pie putuplasta korpusa. Šasijai takā prasītos vismaz trīs skrūves. Specifikācija dzinējam pašvaka, bet vīri šo darbina ar 40A strāvu. Dzinējam nav lieli apgriezieni. Lielāks diametrs labāk izmantos dzinēja jaudu. Itkā uz 3s tam dzinējam jāliek vēl mazāks props par 11x5, jo 11x5 tam paredzēts pie 2s. Ja nu dzinējam pie 3s 11x5 ir par lielu, tad arī varētu būt tā, ka nevelk. Vispār man šī dzinēja specene nepatīk. Liels dzelzs gabals ar nīkulīgiem parametriem. :cry:

ihomka
Iesācējs

Post by ihomka » 10 May 2014, 14:06

Par caurulīti padomāšu - sākat Jūs te mani baidīt. Lai pa vidu nepārlūstu var korpusā ielīmēt gabalu ar resnāku... Nu un protams variants ar pastiprināšanu ieliekot tajā kādu citu.

Labāk pastāstiet man par to propelleri. Katrs kādus 5Eur maksā, un bezgalīgi testēt negribās. Sāku ar jau esošajiem 9" man dažādi ir, un tie visi bija gaužām nīkulīgi. Neturēja viņu nu nekādi.
11x5 bija pirmais +- Lidos jau viņš noteikti, bet ne 3D. Tāpēc skatos ko jaudīgāku. Varianti ir 11x7 vai 12x6. Man tik daudz sapraššanas nav, lai pateiktu kurš būs īstais.

To, ka ceļas ampēri pie lielākas pretestības labi saprotu, bet ESC man ir ar rezervi, arī bateriju skatījos ar lielāku C. Var sākt karst pats motors, bet ja tā, tad jau daudz variantu nebūs - jāmeklē cits būs. It kā daži ir darbinājuši viņu ar 12x6. Tam taču būtu jādod daudz lielāku jaudu. Vai arī kļūdos?

Solaris
Iesācējs

Post by Solaris » 10 May 2014, 14:50

Ar propeleri ir tāpat kā ar divriteni. :wink: Uzliec pārnesumu lai brauktu kalnā, priekšā pie pedāļiem mazāko zobratu un pie aizmugurējā riteņa lielāko zobratu. Mīt pedāļus būs viegli, bet uz priekšu ies ļoti lēni. Otrādi izdarot un priekšā uzliekot lielāko zobratu un aizmugurē vismazāko, pamīt pedāļus būs ļoti smagi, bet, ja izdosies, uz priekšu ies ātri. Ja dzinējs ir švaks, tad lielu propu likt nav jēgas, jo dzinējs to nepagriezīs. Bet jaudīgam dzinējam likt mazu propu arī nav nekādas jēgas. Nav citu variantu, ir jāizmēģina, ar kuru iet labāk. Ja tas dzinējs neuzcepsies ar 12x6, tad tik jāvālē un miers un to var izmēģināt modeli pat nepalaižot, jāpārbauda uz zemes paturot modeli ar pilniem apgriezieniem vertikālā stāvoklī. Bet mēs pa daudz te rakstām un kasām pakaušus. Ir jāiet lidot. Par vēju nevajag daudz čīkstēt. Vējš samazina pacelšanās un nolaišanās ātrumu pret aerodroma segumu un samazina iespēju nolauzt riteņus, te es nedomāju brāzmainu nepatstāvīga virziena vēju.

hichkoks
Profesors

Post by hichkoks » 10 May 2014, 16:55

par šo varu uzrakstīt droši, man bija tagad norakstīts.
lidmašīna man patika, bet īsumā:
Skočs rekomendējams,man bija
spārnam šaurs profils,stiprā vējā spārni izlokas, ar laiku pastiprināju ar divām 4*4 līstēm(londžerons) un ribām
servas plastmasenes salauž kā skalus,liku metāla kaut kādas kas paredzētas uz 2.5 kg(man arī smags beigās bija un es agresīvi lidoju)
motors bija ar lielākiem apgriezieniem, aptuveni tikpat liels, vienkārši kas bija pie rokas
pamata propelleris 11*7, bet tavā gadījumā droši vien 12 collu būs labāk
baterijas novietojums, manā gadījumā sanāca ielikt jau pašā purnā,smaguma centrs(CG) aizmugurējais
karbonu nelietoju

Novēlu labu lidojuma laiku!

Post Reply