Liels servo motors un encoder

Stūres mašīnītes
User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 22 Mar 2015, 21:53

Sveiki,

Varbut ir kads, kuram ir pieredze ar servo motoriem (ne mašīnītēm), bet kaut ko nopietnaku?

Ir servo motors, kuram pa aptuveni 3m plakni jāvadā ratiņi. Ir piecas pieturas, kurās ir precīzi jāapstājas.

Izejot vairākus ciklus parādās nobīde no 0 pozīcijas, ar katru ciklu vairāk un vairāk. Nobīde ir tikai uz vienu pusi.

Kādam ir koteikt? Papildus jautājumi?

Lieta ļoti svarīga un steidzama :cry:

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 22 Mar 2015, 22:52

Nav gudrinieku, vai neskaidri uzrakstiju? :D

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 22 Mar 2015, 22:53

Ja nepalidzesiet, naksies nabaga aziatu pa dalam majas sutit :?

User avatar
energologs
Profesors
Posts: 401
Joined: 21 Dec 2014, 19:18
Location: Tukums

Re: Liels servo motors un encoder

Post by energologs » 22 Mar 2015, 23:22

ja katru pieturu pieaug nobīde, var būt ratiņiem riepas padilušas? :? nu doma ir ar diametra izmaiņām kaut kur :roll:

User avatar
hichkoks
Profesors
Posts: 712
Joined: 15 Sep 2010, 21:07
Location: Strazde, Talsu novads

Re: Liels servo motors un encoder

Post by hichkoks » 22 Mar 2015, 23:36

visdrīzāk sūtīt atpakaļ, tie izstrādājumi vairs nav kā 80..90 desmitos.
pajaucu, pēc lūguma, konveijera gala dekoderu(līdzīgs princips kā servo),
fiziski sapratu ka dekodera diodes pabeigušas savu darbu, prasās jaunas, bet vietas tur ir cik blusai ielīst, bet tajā laukumā iemontētas vismaz astoņas virknē
tā ka saliku un atdevu īpašniekam
Bez tam kontrolieris jau iemontēts pašā dekoderī un sazinās ar vadību ar datiem nevis impulsiem
To visu "apgreidot" protams var bet darba stundas izmaksās daudz

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 23 Mar 2015, 08:43

Tas pasakums ir nedelu vecs un nogajis 100 ciklus maksimums.
Biju domajis, ka problema varetu but kaut kada sleguma vai tml?

No Hičkoka saprotu, ka nedelu vecs motors norakstams?????

User avatar
hichkoks
Profesors
Posts: 712
Joined: 15 Sep 2010, 21:07
Location: Strazde, Talsu novads

Re: Liels servo motors un encoder

Post by hichkoks » 23 Mar 2015, 09:42

Shranky wrote:,,,,

No Hičkoka saprotu, ka nedelu vecs motors norakstams?????
Nuuu, ja nav tehniskā atbalsta no ražotāja, tad bēdīgi, jo izskatās, ka "uzpeldējis" ražošanas brāķis

User avatar
energologs
Profesors
Posts: 401
Joined: 21 Dec 2014, 19:18
Location: Tukums

Re: Liels servo motors un encoder

Post by energologs » 23 Mar 2015, 10:09

Man šķiet automašīnās līdzīgs princips encoder ir stūres leņķa stāvokļa devējs,bet šo vajag pārkalibrēt ja leņķis nobīdās no realitātes. Es pieļauju kad šim arī varētu būt kas līdzīgs ja nu vienīgais viņam ir uz pieturas punktiem kāds devējs uzlikts.
Jā, iespējams te vajag zinošu elektroniķi par šiem verķiem :?

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 23 Mar 2015, 11:39

man te cenšas ieskaidrot, ka problēma ir kaut kādā elektriskā slēgumā.
zeme un nulle u.t.t. tas var kaut kādā veidā iespaidot šī motora darbību?

User avatar
MarisS
Speciālists
Posts: 187
Joined: 17 Feb 2013, 16:38

Re: Liels servo motors un encoder

Post by MarisS » 23 Mar 2015, 11:53

Kas tas ir par verķi? Interesanti :)

Nez vai palīdzēs, bet man bija gadījums kad vārtu automātika kur rokās ir encoderi neskaitija pulsus kārtigi ja pienākošais spriegums bija pa zemu vai nestabils, tad laikam bija ap 190V (pieļauju jo nekorekti uztaisits kaut kas tur bija). Un otrs - tas encodera signals locali tai motoraa tiek padots uz motoru, viss vienaa kastē? Jo, vēl tām pašām automātikām ir brīdinājums ja vads uz encoderu iet blakus 220V vadiem, tad tā nēsot labi, varot rasties traucējumi.

User avatar
energologs
Profesors
Posts: 401
Joined: 21 Dec 2014, 19:18
Location: Tukums

Re: Liels servo motors un encoder

Post by energologs » 23 Mar 2015, 12:40

Shranky wrote:man te cenšas ieskaidrot, ka problēma ir kaut kādā elektriskā slēgumā.
zeme un nulle u.t.t. tas var kaut kādā veidā iespaidot šī motora darbību?
Ja viņš cilklu veic labi,bet ir tikai nobīde pieturās tad nezinu vai problēma varētu būt radusies pēkšņi slēgumā.
Tiešām vajadzētu zināt un redzēt kas tas par agregātu ir? Tad var būt arī kādām gudrākam radīsies kāda ideja,kas par vainu.

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 23 Mar 2015, 13:02

Padiskutējot radās doma, ka tiešām varētu būt problēma ar zemējumu vai tml, jo servo veic pārāk lielu attālumu, nevis pārāk mazu. Tipa kau kādi trokšņi vai kas līdzīgs

Dzenam 3m caurules zemē :D

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 23 Mar 2015, 13:05

te redzami divi no trim pievadiem, kuri stumda ratiņus
Last edited by Shranky on 25 Feb 2016, 09:21, edited 1 time in total.

User avatar
energologs
Profesors
Posts: 401
Joined: 21 Dec 2014, 19:18
Location: Tukums

Re: Liels servo motors un encoder

Post by energologs » 23 Mar 2015, 14:19

:shock: nu ir verķis. Izskatās kad te jau runa ir par trīs fāzu lietām. Šādu verķi bez zemējuma man šķiet darbināt nebūtu vēlams.
Tur tiešām nav kas attālumu uzskaita,nez kaut kas pie zobainā ritentiņa vai sliedes zobiem?
Ja visa gudrība ir tai kastē kur motors ir pieskrūvēts tad noteikti kaut kā ir viņam jānorāda abi gali pa kuriem virzās.
Pieļauju kad tādam verķim ir jābūt kaut kādai kalibrācijas funkcijai, vai 0 iestatīšana.

User avatar
Shranky
Profesors
Posts: 1080
Joined: 29 Aug 2011, 19:28
Location: Riga

Re: Liels servo motors un encoder

Post by Shranky » 23 Mar 2015, 15:04

Tur ta lieta, ka nulle visu laiku staiga.
Tur is servo motors un enkoderis, kurs lasa signalu, vairak nekadi datciki nav.

Zemejums protams ir

Post Reply